Banken maken meer winst, maar betalen minder belasting

Uit onderzoek blijkt dat Britse banken na de crisis in eigen land steeds minder belasting zijn gaan betalen. Ze betalen een groter deel van de aan hen opgelegde belastingen elders.
Research door de Cambridge Judge Business School wijst uit dat van elke £10 die de grootbanken in het VK aan belasting uitgeven, slechts £1 naar Groot Brittannië zelf gaat. Tussen 2005 en 2007 was dat nog £3. De inkomsten van de Britse belastingdienst uit de bankensector daalden van £7 miljard in 2005-06 tot £1.3 miljard in 2011-12 en £2.3 miljard 2013 – ondanks gelijkblijvende of betere winstcijfers.
 
De wetenschappers onderzochten de aangiften en betalingen van Royal Bank of Scotland, Lloyds, HSBC, Barclays, Standard Chartered en Nationwide. De “bijzonder ondoorzichtige” accountingpraktijken van de grote banken “maakten het bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk, om te achterhalen waarom de belastingafdracht in deze periode zo daalde.”
 
Deals met HMRC en profit shifting kunnen een deel van de vermindering verklaren, aldus de wetenschappers. Handig gebruik van maatregelen, bedoeld om dubbele belastingbetaling te voorkomen, kan geresulteerd hebben in het betalen van overzees geboekte winsten in de vorm van dividend aan de houdstermaatschappijen, terwijl ook het verplaatsen van winst uit het VK naar elders bijgedragen kan hebben. Maar “omdat de banken zo weinig details hoeven te rapporteren” in hun jaarverslagen was een en ander niet goed vast te stellen. 
 
Gerelateerde artikelen