Banken hebben de kleine crisis van de zomer glansrijk doorstaan

Financiële stabiliteit in Nederland staat er goed voor door lagere inflatie.

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten. Dit nieuws van De Nederlandsche Bank (DNB) volgt na een korte periode van onrust in de zomer.

  • De inflatie en de economie hebben bijgedragen aan een goede positie voor de financiële sector
  • De winstgevendheid en kapitaalratio van banken zien er goed uit
  • Het aantal kredietverliezen en niet-presterende bedrijfsleningen blijft beperkt
  • De grootste risico’s zitten bij toename van de cybercriminaliteit

De gestaag dalende inflatie in de eurozone en de zachte landing van de economie dragen bij aan de stabiliteit, meldt DNB. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

De winstgevendheid van Nederlandse banken is de afgelopen jaren gestegen en zowel de kapitaalbuffers als de liquiditeitsposities zijn solide. De banken hebben gemiddeld een kapitaalratio van 16,3 procent en de verwachting is dat hun winsten – ondanks een voorziene afname – voorlopig op een gezond niveau blijven.

Beperkte toename kredietverliezen

De economische onzekerheid vertaalt zich  tot dusver in een beperkte toename van kredietverliezen. Hoewel het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland de laatste maanden toeneemt, ligt dit nog altijd onder het pre-corona gemiddelde en is er slechts sprake van een geringe stijging van niet-presterende bedrijfsleningen.

Ook verzekeraars en pensioenfondsen zijn financieel gezond. In het licht van de hogere rente van de afgelopen jaren – en in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel – hebben Nederlandse pensioenfondsen hun gemiddelde rentebescherming de afgelopen jaren verhoogd van 37 naar 64 procent, waarmee pensioenfondsen de negatieve gevolgen van een rentedaling verkleinen.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Cyberincidenten vormen een toenemende dreiging voor de samenleving en de financiële sector. Dit komt mede door digitalisering en door geopolitieke spanningen. Cyberaanvallen komen niet alleen van criminele hackersgroepen, maar ook van andere landen. Bovendien neemt de complexiteit in het cyberlandschap toe, mede door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). AI biedt kansen, bijvoorbeeld in de strijd tegen cyberaanvallen, maar tegelijkertijd maken ook hackers gebruik van AI, om vaker en geavanceerder aanvallen uit te voeren.

Kwetsbaar door uitbesteding van diensten

Daar komt bij dat de financiële sector kwetsbaar is voor incidenten bij andere partijen. Dit is een gevolg van de uitbesteding van diensten als cloudopslag aan een kleine groep externe leveranciers. Ook de afhankelijkheid van telecomdiensten voor vitale processen speelt een rol.

Een kwart van de wereldwijde cyberaanvallen raakt de financiële sector. Dit kunnen directe aanvallen op financiële instellingen zijn, of indirecte dreigingen via externe partijen of leveranciers. Het is belangrijk dat financiële instellingen deze kwetsbaarheden goed doorgronden, informatie delen om cyberrisico’s te beperken en crisismaatregelen voorbereiden. Ook moet de samenleving zich realiseren dat een cyberaanval de financiële dienstverlening in extreme situaties tijdelijk plat kan leggen.

Expert: ‘Accountant heeft voldoende kennis van risico non-bancaire financiering’

Gerelateerde artikelen