Bank VS in zwaar weer door falende financiële controles 

Onderschatte risico’s leiden bij NYCB tot een afschrijving van 2,4 miljard.

Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

NYCB spreekt van aanzienlijke "zwaktes" die het resultaat waren van "ineffectieve toezichts-, risicobeoordelings- en controleactiviteiten". In een bij beursautoriteit SEC ingediende melding zegt het bedrijf ook dat het jaarverslag niet op tijd af zal zijn door de problemen. Topman Thomas Cangemi stapt per direct op. Alessandro DiNello, die al voorzitter was van de raad van bestuur, is zijn opvolger.

Eind januari joeg NYCB beleggers ook al schrik aan. De bank maakte bekend fors meer geld apart te zetten om mogelijke problemen met leningen aan verhuurders van appartementen op te vangen. 

Vorig jaar bezweken drie Amerikaanse banken. Het ging om de Sillicon Valley Bank, de Signature Bank en de First Republic Bank, allemaal regionale banken die door een schuldencrisis in de problemen waren gekomen.

NYCB is erg gevoelig voor ontwikkelingen in de woningsector. Het bedrijf heeft zo'n 37 miljard dollar aan leningen uitstaan bij verhuurders van appartementen. (ANP)

 

Gerelateerde artikelen