Bank of England gaat boetes opleggen aan accountants voor overtreding van de regels

De BANK OF ENGLAND zal binnenkort accountancy-kantoren een boete op kunnen leggen als zij niet voldoen aan de nieuwe regels rond de jaarverslagcontrole van banken en andere financiële instellingen. Die accountants moeten bovendien elk jaar volledig rapporteren aan de Bank of England over hun bevindingen in die controlerapporten.
De Prudential Regulation Authority  van de Bank of England kondigt aan, dat de controlerend accountants van de grote banken elk jaar aan haar moeten rapporteren opdat de toezichthouder kan beschikken over ‘more consistent and well-rounded’ informatie over het financiële reilen en zeilen van genoemde instellingen.
 
Andrew Bailey, hoofd van de PRA, stelde dat het hoog tijd werd, dat de externe accountant en de toezichthouders van de banken beter en effectiever samen gingen werken.
"En die samenwerking moet ondersteund worden door kwalitatief hoogstaande en diepgravende auditrapporten, die ons helpen de risico’s te mitigeren die het voortbestaan van de instellingen als zodanig en de financiële stabiliteit in haar algemeenheid in gevaar zouden kunnen brengen”. 
 
Vorig jaar nog had de FRC zware kritiek op de kwaliteit van de controlerapporten, uitgebracht over de banken. “Als auditors en dergelijke nalaten ons te voorzien van die informatie die wij nodig hebben om onze rol als toezichthouder naar behoren te vervullen, dan moeten wij in staat zijn om tegen hen passende disciplinerende maatregelen te nemen.”
Het ICAEW vindt de maatregel ‘streng’, maar denkt dat daardoor de relevantie van de accountantscontrole ondersteund zal worden.
Gerelateerde artikelen