Balanstotaal brievenbusfirma’s groeit opnieuw

Het balanstotaal van Nederlandse Bijzondere Financiële Instellingen (BFI's), ook wel brievenbusfirma's genoemd, is in 2013 met 5% (€156 miljard) toegenomen tot €3.540 miljard. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
De groei viel daarmee terug ten opzichte van 2011 en 2012 waarin het balanstotaal groeide met respectievelijk €298 miljard (10%) en €234 miljard (7%). Het aandeel van BFI’s behorend tot multinationals uit opkomende economieën steeg de laatste jaren snel, evenals uitzettingen op opkomende economieën.
Dat de groei vorig jaar op een lager niveau lag, komt volgens DNB vooral door verhuizingen van BFI’s naar het buitenland.
BFI’s zijn dochtermaatschappijen van buitenlandse multinationals die een functie vervullen in de grensoverschrijdende geldstromen van deze multinationals. Zij vestigen zich in Nederland, maar ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg, omdat dat fiscaal aantrekkelijk is.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________