Another one bites the dust

Ook Baker Tilly kondigt aan met OOB-controles te stoppen.

In het transparantieverslag van Baker Tilly, dat de organisatie gisteren publiceerde bij het bekend maken van de jaarcijfers, deed het kantoor een grote onthulling: 

Met de uitkomsten van de werkgroepen en de reflectie hierop van de partners en directors is het Programma 2019 – Now, for tomorrow bepaald. De opgestelde roadmap bestaat uit vier thema’s (strategie, structuur en besturing, kwaliteit en gedrag), is op 17 januari 2019 met de partners, directors en de RvC besproken en in het bestuur vastgesteld. Vervolgens hebben we de AFM inzicht gegeven in de stappen die we in 2019 zetten, zo staat te lezen in het transparantieverslag.

Onderdeel van die stappen is een strategische heroriëntatie om ook voor de toekomst kwaliteit te kunnen waarborgen. Keuzes maken en focus aanbrengen helpen om de beschikbare capaciteit en middelen zo goed mogelijk in te zetten. De heroriëntatie is in november 2018 in gang gezet en op 28 maart 2019 zijn de conclusies gepresenteerd aan aandeelhouders, partners en directors. Een van de conclusies is, dat het bedienen van OOB-klanten door de auditpraktijk niet tot onze kernactiviteiten behoort. Gevolg hiervan is dat we geen controleopdrachten aanvaarden in het OOB-segment.

Baker Tilly is nu nog een van de zeven accountantsorganisaties met een OOB-vergunning, na de eerdere aankondiging door Grant Thornton en accon avm van het inleveren van die AFM-vergunning. Nu Baker Tilly zijn OOB-vergunning opgeeft, blijven, naast de Big Four, alleen nog BDO en Mazars over als kantoren die controlewerk doen bij organisaties van openbaar belang (OOB’s).

De NBA heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar gaf bij het terugtrekken van Accon avm aan bezorgd te zijn over de trend. De markt met inbegrip van OOB's heeft belang bij een breed en divers scala aan aanbieders. Daar komt bij dat het OOB-segment kampt met een tekort aan accountants, een tekort dat verder toeneemt als het aantal aanbieders vermindert.

2018 was voor Baker Tilly een roerig jaar. Zo kreeg het kantoor een forse boete van toezichthouder AFM, wegens onvoldoende beheersing van integriteitsrisico's in de jaren daarvoor. De AFM erkende daarbij wel dat Baker Tilly inmiddels maatregelen had genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Opvallend was ook de benoeming van Anneke van Zanen-Nieberg als bestuursvoorzitter, per 1 maart 2018. Van Zanen was eerder algemeen directeur van de Audit Dienst Rijk. Eind februari 2019 vertrok zij echter alweer, vanwege haar benoeming tot voorzitter van het bestuur van sportkoepel NOC*NSF.

De Nederlandse naam Baker Tilly Berk werd in december 2018 omgedoopt tot Baker Tilly. Daarmee sluit het kantoor aan bij een nieuwe internationale visuele identiteit en de nieuwe positionering Now, for tomorrow. Volgens bestuursvoorzitter Marcel Huisman staat Baker Tilly voor "een organisatie met een krachtig, internationaal netwerk en sterke lokale betrokkenheid".

Lees verder: 
Transparantieverslag 2018 Baker Tilly

Na GT levert ook Accon avm OOB-vergunning in

NBA bezorgd over daling aantal kantoren met OOB-vergunning

Gerelateerde artikelen