Auxilium wil aanpassing Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen

Auxilium is een initiatief gestart om de ‘Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen’ aangepast te krijgen. De organisatie hoopt dat de achterban het initiatief ondersteunt en een formulier ondertekent waarin het NBA-bestuur wordt verzocht de verordening aan te passen.

Auxilium: “Er is al enige tijd onrust rondom de toetsingen bij MKB kantoren. In oktober 2014 hebben Full Finance, Fiscount, NOVAK en Auxilium door middel van een brief aan het bestuur van de NBA gevraagd maatregelen te nemen. De NBA heeft toegezegd met verbeteringen te komen, maar tot op heden is daar weinig van te merken. Daarom nemen wij het initiatief tot aanpassing van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen. Om tot deze aanpassing te komen moet dit initiatief worden ondersteund door minimaal 100 accountants (artikel 22 Wet op het accountantsberoep) én dient dit voorstel twee maanden voorafgaand aan de ledenvergadering ter inzage te zijn voor de leden. De ledenvergadering is gepland op 17 mei 2016.”

Voorstel

Het voorstel van Auxilium houdt in dat in situaties waarbij naar de mening van de toetser of het toetsingsteam het verbeterplan (als gevolg van een verwacht oordeel overeenkomst artikel 15 lid b op de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen) binnen 3 maanden na de toetsing te realiseren is, de toetsing niet wordt afgerond. Het kantoor krijgt 3 maanden de gelegenheid om de verbeterpunten op te volgen. Na deze termijn komt de toetser (teamleider) terug om deze verbeterpunten nader te beoordelen en deze uiteindelijk mee te nemen in het concept toetsingsverslag.

Om dit te realiseren dient aan artikel 13 van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen een extra lid te worden toegevoegd namelijk:

Artikel 13 lid 6 Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen:
"Indien de toetser of het toetsingsteam het oordeel zoals is bedoeld in artikel 15, derde lid, onderdeel b, overweegt voor te stellen, dit in de bespreking als is bedoeld in artikel 13 lid 1, heeft kenbaar gemaakt en daartoe aan de accountantspraktijk of accountantsafdeling een schriftelijk voorstel van aanwijzingen en/of aanbevelingen heeft verstrekt, en de accountantspraktijk of accountantsafdeling het voorstel van aanwijzingen en/of aanbevelingen binnen 3 maanden na de eindbespreking naar het oordeel van de toetser of het toetsingsteam, kan realiseren, dient de toetser of het toetsingsteam, alvorens het concept toetsingsverslag uit te brengen, na afloop van deze 3 maanden een aanvullende toetsing uit te voeren, waarvan opnieuw uitmaakt een bespreking als is bedoeld in artikel 13 lid 1, en de uitkomst hiervan dient opgenomen te worden in het concept toetsingsverslag."

Kosten van de aanvullende toetsing

De uitvoering van een aanvullende toetsing brengt extra kosten met zich mee. Hiervoor dient de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen te worden aangepast. Auxilium wil daarvoor aan artikel 12 van de Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordeling lid 4 toevoegen, die moet gaan luiden:

"Het tarief dat op grond van het eerste lid in rekening wordt gebracht voor een aanvullende toetsing zoals genoemd in artikel 13 lid 6 van de Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen bedraagt € 750."

 Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren

Gerelateerde artikelen