Australië wil de Big Four aan de ketting leggen

Kantoren opereren in een grijs gebied wat betreft de regelgeving.

Er moet veel meer toezicht komen op de consultants van de Big Four. Overheidscontracten met Deloitte, EY, KPMG en PwC moeten veel transparanter worden. Dat adiseert een rapport van de Australische senaat.

  • De Australische senaat buigt zich over maatregelen tegen de Big Four
  • Dit naar aanleiding van het belastingschandaal dat PwC vorig jaar veroorzaakte
  • Er komt meer controle op werk dat de overheid uitbesteed aan de grote kantoren
  • Australië is een van de meest lucratieve regio’s voor de Big Four

De aanleiding voor het rapport is het belastingschandaal in Australië waar PwC vorig jaar verstrikt in raakte. Een van de aanbevelingen is een gedragscode voor adviseurs, een centraal register voor schendingen van belangenconflicten en een grotere controle op contracten door het parlement. Ook zou regelgeving voor de betrokken maatschappen strenger worden.

Lang hadden de Big Four vrij spel in Australië, dat geld als een van de lucratiefste adviesmarkten voor de grote kantoren. Tot vorig jaar een partner van PwC voorkennis over fiscale wetgeving misbruikte om klanten fiscale sluiproutes te verkopen. De kwestie heeft het vertrouwen van de Australische overheid in de grote kantoren ondermijnd, zo valt te horen in het land down under.

Toch blijft het gevreesde verbod op nieuwe overheidscontracten achterwege in het rapport. Evenmin hoeven de Big Four hun advies- en controlepraktijken te spiltsen. Een rem op de overheidsuitgaven voor de adviseurs komt er ook niet.

In een reactie zei PwC Australia dat het zijn leven had gebeterd op het gebied van bestuur, cultuur en verantwoordingsplicht.

Gerelateerde artikelen