Auditcommissies: het wordt ons soms iets te veel!

KPMG ondervroeg wereldwijd leden van auditcommissies. Die maken zich zorgen, of ze hun verantwoordelijkheid wel adequaat in de volle breedte kunnen blijven waarmaken.
De Auditcommissie bereidt de besluitvorming van de RvC voor. De auditcommissie houdt toezicht op de RvB, ten aanzien van de interne risicobeheersings- en controlesystemen, incl. compliancy. Daarnaast beoordeelt zij de keuze van accountingpolicies; en bewaakt toepassing en beoordeling van effecten van nieuwe regels ter zake. De commissie beoordeelt de behandeling van schattingsposten en prognoses in de jaarrekening; het werk van interne en externe accountants ter zake, incl. de naleving van aanbevelingen en opvolging van hun adviezen en het beleid van de Vennootschap met betrekking tot taxplanning. En zo voort.
 
Auditcommissies zijn betrokken bij van alles en nog wat, van macro-economie tot en met cybersecurity. Misschien, vrezen ze zelf, wordt het allemaal een beetje (te) veel.  
Dat mag men concluderen uit de resultaten van een onderzoek door KPMG  (hebben die zelf ook auditcommissies?). Drie van de vier respondenten melden dat zij steeds meer tijd nodig hebben en 50% van de 1500 ondervraagden is bezorgd dat er steeds hoger eisen gesteld worden aan hen en hun werkzaamheden. De groeiende dynamiek en complexiteit van het moderne zakendoen zijn moeilijk bij te houden.

De oplossing? Een derde van de RvC’s betrekt andere partijen bij de audit-rol, zodat de verantwoordelijkheid voor het bewaken van de risico’s breder belegd wordt. Vorig jaar was dat volgens de survey van het Audit Committee Institute nog maar bij een kwart aan de orde. 
Vooral in de VS maken de commissies zich zorgen over cyber security, maar vergeten daarbij de CFO niet. Diens prestaties qua risk management, kapitaalallocatie, fiscaliteiten etc. worden nauwgezet gevolgd, evenals de manier waarop hij/zij omgaat met de auditcommissie. 

Over het algemeen zijn de commissies tevreden over de kwaliteit van de door hen ontvangen informatie. Alleen over ontwikkelingen als nieuwe risico’s  en innovatie voelen ze zich niet bijzonder zeker van hun zaak. 

Gerelateerde artikelen