Audit de ketenpartners!

Toenemende complexiteit en risico’s van en in de distributieketen vragen om regelmatige auditing.
Naarmate de supply chain van een organisatie groeit in omvang en complexiteit, groeien ook de kwetsbaarheden en de risico’s. Experts waarschuwen dat de gehele distributieketen regelmatig onderzocht moet worden op zwakke plekken en compliance – maar de toegevoegde waarde van veel van die onderzoeken staat ter discussie.
 
Ten eerste is daar het feit, dat de lijst risico’s en gevaren steeds langer wordt. Te vaak houden organisaties het bij een ‘oude’ reeks te auditen punten – als ze überhaupt al zo’n lijst hebben opgesteld, natuurlijk. 
Op dat lijstje ontbreken niet zelden nieuwe soorten risico’s, naast de traditionele als betrouwbaarheid, capaciteit en kwaliteit van de leverancier. Globalisering, hogere verwachtingen van de consument, kortere levenscycli en meer variatie in de productie vormen nieuwe kwetsbaarheden, naast beveiliging, valuta en compliance-eisen. 
 
Vooral in de sourcing kunnen allerlei onverwachte problemen optreden: bevat de hippe vloerbedekking die goedkoop in China gekocht wordt niet teveel formaldehyde? Werden die leuke bloesjes niet gemaakt door kindslaven? Komen de zeldzame metalen in uw elektronica niet uit een illegale mijn in de Congo? Naar welke terroristische organisatie gaat een deel van het geld dat u betaalt via een duistere tussenpersoon?
Zijn er sancties ingesteld tegen het land waar ( u weet dat) het spul vandaan komt, ook al koopt u het elders?
Het is van belang voor elke ketenpartner de Key Risk Indicators (KRI’s) te definiëren, stelt een uitgebreid artikel over het belang van supply chain auditing op cfo.com. 
Gerelateerde artikelen