Apple en Google: wij ontvangen geen staatsteun via belastingdeals

Apple betaalde vorig jaar ruim $13 miljard belasting…
Het Europees parlement ondervroeg van de week de twee giganten over hun fiscale praktijken.
Cathy Kearney, Apple vice president for operations, met als basis het stadje Cork in Ierland, ontkende tegenover de parlementariërs dat er speciale belastingafspraken gemaakt waren met de Ierse overheid, laat staan dat deze beschouwd zouden kunnen worden als onacceptabele staatssteun. “Wij hebben helemaal geen ‘Double Irish’ constructie!”
 
Apple betaalt de meeste belasting over alle winst die niet in Europa belast wordt, in de VS.  Daarom probeert Apple inderdaad wel om een groot deel van de wereldwijde winsten daar weg te houden, maar daarmee is niet gezegd dat Apple ook in Europa belasting ontwijkt.
“Wij zijn de grootste belastingbetaler van de hele wereld! En wij zijn er een groot voorstander van, dat de mondiale belastingen simpeler en transparanter worden. Vorig jaar betaalden wij wereldwijd liefst $13,2 miljard belasting, ofwel 26,5% van onze winst.”
 
Adam Cohen, die leiding geeft aan de fiscale afdeling van Google EMEA, vertelde de parlementariërs dat Google wereldwijd gemiddeld 19% corporate tax betaalt. Hij is blij met de discussies over een transparanter en eerlijker systeem. Hij benadrukte het belang van mondiale coördinatie en samenwerking op dit terrein, maar waarschuwde voor het nemen van eigen losse BEPS-maatregelen door individuele landen. Dat soort reacties op de OESO-aanbevelingen heeft het gevaar in zich, dat grote ondernemingen alleen maar meer onduidelijkheid aantreffen, inclusief het gevaar van dubbele belastingheffing. 
 
“Google houdt zich overal aan de wet. En natuurlijk maken wij gebruik van ‘openbare’ tax incentives, waar we die tegenkomen, net als elke andere onderneming dat zou doen. Het feit dat wij sommige dingen via Bermuda laten lopen betekent niet dat we in Europa minder belasting betalen!”
 
Beide vertegenwoordigers zeiden dat zij de nieuwe ideeën van de OESO zoals country-by-country reporting verwelkomden, aangezien die het voor multinationals alleen maar gemakkelijker en duidelijker zouden maken. 
 
Gerelateerde artikelen