Levensverwachting Amerikanen daalt, rekenkundige pensioenverplichtingen kunnen naar beneden bijgesteld

De US Society of Actuaries komt met nieuwe mortaliteitscijfers, waaruit blijkt dat Amerikanen ouder dan 65 een lagere levensverwachting hebben. Dat kan zich vertalen in lagere ‘pension payment obligations’, zeggen de actuarissen.

Worden bij ons de burgers elk jaar nog ouder, in de VS blijkt uit de ‘annual mortality scale’ inclusief de laatste data van de Social Security Administration, dat de levensverwachting van de burgers in de VS daalt. Een 65-jarige man mag hopen dat hij nu nog  85,8 jaar oud wordt (in 2015 was dat nog 86,2), de levensverwachting van zijn vrouw daalt in darzelfde jaar van 88,2 tot 87,8 jaar.  In ons land is dat volgens het CBS  resp 83,2 en 85,9, maar de verwachting is dat die leeftijd nog stijgt.

Volgens de Amerikaanse actuarissen betekent de daling, dat de pensioenverplichtingen in de verschillende pensioenplannen kunnen dalen met 1,5 tot 2%.

 “Het is natuurlijk aan de pensioenfondsbeheerders om te bepalen wat te doen met deze kleine verbetering/verslechtering,” aldus Dale Hall, managing director of research  van de Society of Actuaries.

pionline.com

Gerelateerde artikelen