´Amerikaanse toezichthouder mag audits Alibaba en Baidu inspecteren´

Een nieuwe ontwikkeling in het al jaren durende geschil tussen de VS en China over audit inspecties bij Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS. De Amerikaanse toezichthouder PCAOB krijgt namelijk de mogelijkheid om de audits van Alibaba Group Holding Ltd. en Baidu Inc tegen het licht te houden.

Hiermee komt mogelijk een einde aan de impasse tussen de VS en China. Alibaba en Baidu en hun accountantskantoren bereiden zich voor op inspecties door de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), zo meldt de Wall Street Journal. EY is de controlerend accountant van Baidu en PwC van Alibaba.

Dit zou een opmerkelijke ontwikkeling zijn in een langlopend geschil dat teruggaat tot de jaren dat de Chinese Big Four weigerden hun auditdocumenten van in de VS beursgenoteerde bedrijven te laten zien aan de Amerikaanse toezichthouder. Het argument daarbij was altijd dat Chinese wet- en regelgeving hen verbood om buitenlandse toezichthouders inzage te geven in Chinese gegevens. Dit zou gezien worden als een schending van de soevereiniteit. Maar de VS stelde zich steevast op het standpunt dat Chinese firma’s de nodige informatie moeten openbaren in het kader van de Sarbanes-Oxley Act.

International Accounting Bulletin legde aan zowel EY als PwC de vraag voor of het klopt dat PCAOB hun audits bij Baidu en Alibaba mag inpecteren. Tot op heden: geen commentaar.

Gerelateerde artikelen