Amerikaanse toezichthouder derivatenmarkt in de fout met boekhouding

De Amerikaanse toezichthouder GAO (Government Accountability Office) heeft geoordeeld dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder op de derivatenmarkt in de VS, boekhoudregels aan de laars heeft gelapt. Jarenlang werden leasing verplichtingen veel te laag gewaardeerd.

De uitkomsten van het GAO-onderzoek die donderdag werden gepubliceerd, volgen op berichtgeving vorige maand dat KPMG ‘materiële’ fouten in de boekhouding van CFTC had ontdekt. Volgens KPMG waren die fouten zo ernstig dat het accountantskantoor besloot met terugwerkende kracht bijna tien jaar goedkeurende verklaringen in te trekken.

Het management van CFTC liet toen nog weten het vooralsnog niet eens te zijn met de bevindingen van KPMG. Eerst zouden de resultaten van een formele audit door de Amerikaanse overheid zelf afgewacht worden. Die resultaten zijn er nu en die komen in grote lijnen overeen met de opinie van KPMG.

De zaak draait om de wijze waarop de CFTC de kosten van huurcontracten van kantoren in de boekhouding verwerkt. Deze huurcontracten worden over het algemeen voor meerdere jaren afgesloten. ‘However, in its annual budgetary financial statements, the regulator [CFTC] was only accounting for a year’s worth of rent – and not the full cost of the lease over time,’ aldus persbureau Reuters.
 
De Republikeinse senator John Boozman was er na de publicatie van de bevindingen van GAO als de kippen bij om de toezichthouder onderuit te halen:  ‘It is deeply troubling that an agency charged with regulating some of the most complex financial products and markets in the world cannot follow basic accounting standards.’

KPMG schatte in dat de CFTC zijn verplichtingen in boekjaar 2015 voor een bedrag van $194 miljoen had ondergewaardeerd. Een jaar eerder zou het gaan om een bedrag van $212 miljoen. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van het geknoei in de boekhouding door de toezichthouder. Mogelijk dat de financiering van de CFTC wordt afgeknepen, nu de Republikeinen hebben aangekondigd de financiën van de CFTC na het GAO-rapport streng in de gaten te zullen houden. De CFTC is sowieso niet populair bij de Republikeinen. Nieuwe regels aangaande de derivatenmarkt zouden een veel te zware last vormen.

Gerelateerde artikelen