Amerikaanse Senatoren boos over EU onderzoek naar (fiscale) staatssteun

Zowel Democraten als Republikeinen in de Senate Finance Committee willen dat de VS de Europese Commissie waarschuwt over de onderzoeken naar fiscale deals met multinationals die verschillende lidstaten begonnen zijn.
De Amerikaanse politiek vertoont zoals vaker een Janushoofd: enerzijds maakt men zich zorgen over de belastingvlucht van grote bedrijven en bestrijdt Washington trucs als ‘inversie’, anderzijds is men verontwaardigd wanneer Europa en de OESO maatregelen willen nemen die de winst van diezelfde Amerikaanse bedrijven via belastingheffing zouden kunnen verlagen.
 
Zo hebben nu de voorzitter van de Senate Finance Committee chairman Orrin Hatch (R-Utah) en de leden Ron Wyden (D-Ore), Rob Portman (R-Ohio) en Chuck Schumer (D-N.Y.) de minsier van Financiën Jack Lew Monday opgeroepen om stappen te ondernemen, die moeten voorkomen dat ‘buitenlandse ambtenaren’  fiscale strafmaatregelen nemen tegen Amerikaanse bedrijven. 
 
De aanleiding voor de commotie is het besluit van de Europese Commissie, om maatregelen te nemen die het lidstaten moeilijker zo niet onmogelijk zullen maken om via tax rulings buitenlandse multinationals aan te trekken – met andere woorden, de EU wil de fiscale concurrentie tussen lidstaten een halt toeroepen.
 
Dat is allemaal mooi en aardig, zo stellen de Senatoren, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de belangen van ons en ons bedrijfsleven. Daarom ook heeft het US Treasury Department na eerdere klachten vanuit de Senaat al onderzocht hoe de Verenigde Staten wraak zouden kunnen nemen, door bijvoorbeeld (op grond vsn Sectie 891 van de US Tax Code) Europese bedrijven in de VS dubbel te belasten…
 
“Wij geloven er niets van, dat de EU zoals ze beweert helemaal niet speciaal naar Amerikaanse bedrijven kijkt, wanneer ze iets wil doen aan oneerlijke belastingontwijking. Net als de OESO trouwens, met dat BEPS-gedoe. Wij laten ons niet door buitenlanders de wet voorschrijven!”
 
Gerelateerde artikelen