Amerikaanse Senator: laat Olympiërs belastingvrij medailles winnen

Democratisch senator Charles Schumer vraagt het US Congress sporters geen belasting te laten betalen over de (waarde van) medailles en prijzengeld.
Tijdens een speech op het Olympic Training Center in Lake Placid, N.Y.,  riep Schumer het Amerikaanse congres op om met een speciaal wetje de IRS te verbieden om de sporters (inclusief de Paralympiërs!)  een belastingaanslag te sturen over eventuele verdiensten op basis van Olympische successen. 
 
“Onze sporthelden moeten zich alleen zorgen hoeven te maken over hoe zij een medaille winnen en wereldrecords verbeteren, niet over hoeveel van hun extra verdiensten ze moeten reserveren voor de belastingdienst!”
 
Sinds de Olympische Zomerspelen van 2000, die in Sydney werden georganiseerd, kunnen de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen naast het winnen van een medaille ook prijzengeld verdienen. Dit prijzengeld is een extra bonus, beschikbaar gesteld door NOC*NSF.
 
Het Olympisch prijzengeld bedraagt in Nederland voor een Nederlandse sporter:
Olympisch goud – 30.000 euro
Olympisch zilver – 22.500 euro
Olympisch brons – 15.000 euro
 
Naast het prijzengeld wat een sporter kan verdienen door het behalen van een Olympische medaille, heeft de medaille zelf ook een geldwaarde. De Olympische gouden medailles die de sporters kunnen winnen in Rio zijn voor 1 % gemaakt van goud en zijn voor de rest van zilver. Hierdoor heeft een Olympische gouden medaille ongeveer een waarde van €600. Een zilveren medaille heeft ongeveer een waarde van €300; een bronzen medaille wordt gemaakt van koper, waardoor een bronzen medaille geen materiaalwaarde heeft. De waarde van een Olympische bronzen medaille is dan ook maar ongeveer €2.
 
Gerelateerde artikelen