Amerikaanse Rode Kruis onder curatele?

De Amerikaanse Rekenkamer eist meer en effectiever toezicht naar organisatie.
Een onafhankelijke overheidscommissie zou de prestaties van het Amerikaanse Rode Kruis eens onder de loep moeten nemen, en zijn financiën m ogen ook wel eens grondig ge-audit worden. Dat stellen officiële woordvoerders uit de overheid en politiek. 
 
Toen de klachten over gebrek aan transparantie en verspilling van giften serieuze proporties aannamen, besloot het Government Accountability Office tot een onderzoek en kwam met een rapport, waarin het Congres opgeroepen wordt een nieuwe toezichthoudende commissie in het leven te roepen.  
Een congreslid heeft inmiddels een wetsvoorstel met die strekking ingediend, dat meer toezicht regelt en vraagt om een pilot om de ‘response capabilities’ van de organisatie na een ramp te verbeteren.
 
In het rapport is het GAO uiterst kritisch over de manier waarop het Rode Kruis de laatste jaren opgetreden is en, naar het lijkt, veel geld verspild heeft na een aantal recente rampen. Zo zou de organisatie na de aardbeving in Haïti meer dan een half miljard dollar hebben opgehaald, maar er niet in geslaagd zijn die gelden op nuttige wijze te besteden.  Bovendien weigert de organisatie openbaar te maken hóe zij welke gelden aangewend heeft; waar zij bijvoorbeeld eerst toezegde 700 huizen te bouwen, blijken er vijf jaar later niet meer dan 6  klaar gekomen te zijn, bevestigt het rapport eerdere geruchten in de media.
 
Ook de slappe reactie op de orkaan Sandy wordt gememoreerd. Het Rode Kruis zou ‘meer gefocust zijn op pr en fund raising dan op feitelijke hulpverlening’. 
Al met al is het hoognodig om het vertrouwen van het publiek in het Rode Kruis te herstellen, aldus het GAO. 
KPMG is de laatste jaren de auditor van het Red Cross USA. In een officiële reactie benadrukte het Rode Kruis dat het een onafhankelijke organisatie is die niets te maken heeft met de Amerikaanse overheid…
 
 
Gerelateerde artikelen