Amerikaanse Rekenkamer: IRS moet te auditen aangiften zorgvuldiger selecteren

Rapporten van het Government Accountability Office stellen dat de manier waarop de Internal Revenue Service bedrijven en burgers selecteert om hun aangiften te controleren, niet gegarandeerd fair en integer is.
In een van die rapporten, over de divisie kleine bedrijven/ZZP’ers van de IRS, oordeelt de GAO dat de dienst de interne controls moet versterken en aanscherpen. De rekenkamer constateert dat de dienst daar meer dan 30 methoden ( ‘workstreams’) gebruikt om aangiften te selecteren die vervolgens een audit waard geacht worden. In 2013 resulteerde dat in 1.600.000 verdachte aangiften, waarvan er uiteindelijk slechts 77.500 echt gecontroleerd werden.
 
 “The lack of strong control procedures increases the risk that the audit program’s mission of fair and equitable application of the tax laws will not be achieved,” aldus het rapport.
 
Het probleem was vooral gelegen in de – niet nader gedefinieerde – eis van ‘fairness’. Geen van de gebruikte systemen en algoritmen voor die laatste selectie heeft enige relatie met ‘fairness’, en dat betekent dat niet gegarandeerd kan worden dat de beoordeling door de belastingdienst ‘eerlijk en rechtvaardig’ gebeurt. Bovendien, aldus de GAO, zijn de interne procedures en de bijbehorende documentatie rond die selectie niet consistent. En beveelt 7 concrete acties aan om de controls en het werk te verbeteren.
 
Het andere rapport behandelt de audits door de Wage and Investment Division van de IRS. Het blijkt dat drie vestigingen belast zijn met de selectie van te onderzoeken aangiften. Hoewel daar wel sprake is van een ‘positive environment’ moeten ook daar de interne controls aangescherpt worden, aldus de rekenkamer. Hoewel de selectiecriteria elk jaar aangepast worden, gebeurt dat zonder heldere doelstellingen voor die selectie, en de prestatie-indicatoren focussen meer op het resultaat dan op de selectie. Ook bij deze divisie is geen definitie van “fairness and integrity,”  die wel vereist zijn volgens de internal control standaards. En ook hier waren niet alle procedures en processen adequaat gedocumenteerd.
 
“Een betere interne beheersing en organisatie zorgt voor meer assurance, dat de dienst haar taken fair en integer kan uitvoeren,” aldus de rekenkamer.
 
Gerelateerde artikelen