Amerikaanse politici kritisch over BEPS

Dinsdag jl. hielden zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in Washington hoorzittingen over het Base Erosion and Profit Shifting action plan van de OESO. Getuigen waren sceptisch over de uitwerking.
“BEPS is een agressieve poging om wereldwijd veranderingen in fiscaal beleid af te dwingen, zogenaamd om een eind te maken aan ‘harmful tax practices’ van multinationals die daarna hun ‘fair share of taxes’ zouden moeten betalen in alle landen waarin deze actief zijn. Het is duidelijk dat het daarbij gaat om uiterst subjectieve standaarden en normen, die er vooral op gericht zijn Amerikaanse bedrijven te treffen,” zo vonden de meeste Republikeinse afgevaardigden en senatoren. “en vergeet niet: die ondernemingen werken nu ook al onder een ‘worldwide system of taxation’, namelijk dat van ons in de VS!”
 
Ter rechterzijde wordt de zorg breed gedeeld, dat BEPS slecht zal zijn voor de concurrentiepositie van de VS en zal zorgen voor zware compliance- en administratieve lasten. Daar staat tegenover dat die zelfde politici zich ook wel zorgen maken over de vele ‘tax inversions’, met als recent voorbeeld de fusie tussen Pfizer en Allergan. “Daardoor lopen wij miljarden aan vennootschapsbelasting mis en dat kan toch jullie bedoeling ook niet zijn,” reageren de Democraten. “Ons in wezen rudimentaire en obsolete belastingstelsel past al lang niet meer bij een gemondialiseerde en gedigitaliseerde economie. En ook Amerikaanse bedrijven, die u zegt te willen beschermen, vluchten inh groten getale naar fiscaal vriendelijker landen. Dat kost ook de USA te veel geld.”
 
Een van de getuigen in de hoorzitting van de Senaat was Michael Danilack, tax principal bij PwC ‘s Washington National Tax Services. Ook hij is sceptisch over BEPS. “Het is nu al duidelijk dat veel overheden een hoop mist creëren over hoe zij met BEPS om zullen gaan. Veel landen proberen nu al de OESO-uitgangspunten te omzeilen om hun eigen concurrentiepositie en reeds eerder gesloten deals in stand te houden. Voorlopig lijkt het er vooral op, dat het effect van BEPS zal zijn om overal de belastingen te verhogen in plaats van echt misbruik tegen te gaan.”
 
Gerelateerde artikelen