Amerikaanse ondernemingen overdreven winst met $164 miljard – via Non-GAAP metrieken

Door in hun persberichten en jaarverslagen niet-erkende kengetallen en berekeningen te gebruiken, wisten US bedrijven ruim 160 miljard dollar extra winst te rapporteren.
Een vers rapport van Calcbench  en Radical Compliance http://radicalcompliance.com/  onderzxoekt de manier waarop 816 Amerikaanse bedrijven verslag deden over de gerealiseerde winsten. Zij vergeleken de  op basis van non-GAAP standaarden berekende en opgegeven resultaten met de formele winstcijfers, zoals berekend via de GAAP-standaarden en concludeerden dat op meer dan 4600 plaatsen de laatste cijfers opgevrolijkt waren – met als excuus dat de fancy metrieken ‘een beter inzicht gaven in de feitelijke financiële situatie’. 
 
Opgeteld resulteerden die aanpassingen in ruim 160 miljard extra winst. 
Het rapport laat zien waar de CFO’s het vaakst de echte cijfers opfrissen en waar de aanpassingen de grootste afwijkingen veroorzaken, en specificeert de praktijken ook naar sectoren. Als voorbeeld worden de cijfers van 13 grote ondernemingen naast elkaar gezet – in GAAP en non-GAAP.  
 
De boekhoudkundige praktijken van Facebook, HP en Merck worden helemaal uitgeplozen, met een ppt van nog zeven andere ondernemingen die veel non-GAAP in hun berichtgeving gebruiken. 
 
Zowel de SEC als de IASB  waarschuwt al enige tijd tegen het te kwistige gebruik van on-GAAP en non-IFRS rapportagetrucs, die, hoewel niet per se verboden, wel beleggers en analisten op het verkeerde been kunnen zetten; omdat ze natuurlijk niet gebruikt worden om een meer kritische blik op de financiële gezondheid te schetsen. 
 
Gerelateerde artikelen