Amerika boos over Europese onderzoeken naar belastingontduiking

De US Treasury Secretary, Jacob Lew, heeft een brief op poten gestuurd naar Jean Claude Juncker en antitrust-commissaris Vestager, waarin hij zijn beklag doet over recente onderzoeken naar de fiscale praktijken van grote (vooral Amerikaanse) ondernemingen.
In de brief, die eind vorige week naar Brussel verstuurd werd, zegt minister Lew volgens Reuters dat “ook wij erkennen dat er iets bestaat als (ongewenste) staatssteun, maar dat civielrechtelijk onderzoek naar merendeels Amerikaanse bedrijven verontrustende precedentwerking zou kunnen hebben. Vooral indien dat gebeurt onder nieuwe en stringentere definities van wat acceptabele staatssteun is – wij verzoeken u dan ook vriendelijk maar met nadruk om uw beleid in dezen te heroverwegen.”
 
De brief van Lew is in het bezit van Accounting Today gekomen. Lew verklaart zich in het schrijven solidair met het wereldwijde streven om te voorkomen dat multinationals winsten migreren naar lage-belastinglanden. “Bovendien hebben de VS een leidende rol in de discussies rond BEPS van de OESO. Maar,” aldus de minister, ”Wij zijn erg teleurgesteld in het feit dat het Directoraat-Generaal voor de Concurrentie nu allerlei acties onderneemt die in strijd lijken of vooruit lopen op de implementatie van BEPS in de EU.”
 
Overigens zijn de USA nog een van die zeldzame landen waar het mogelijk is om anonieme bankrekeningen te openen en aan te houden – reden waarom veel rijkaards en bedrijven de Kaaiman en Maagdeneilanden ontvluchten en hun geld in Nevada stallen.
 
Gerelateerde artikelen