Amazon gaat voortaan in Groot Brittannië netjes belasting betalen

Amazon is de eerste grote mondiale speler, die de controversiële fiscale structuren afbreekt die de onderneming in staat stellen alleen in fiscaal vriendelijker landen belastingen te betalen.
Sinds deze maand boekt de on-line winkel de in het VK gerealiseerde verkopen en winsten ook in dat land, in plaats van ze door te sluizen naar elders.
Amazon realiseerde er vorig jaar een omzet van $8,3 miljard, maar betaalde daarover zoals de laatste 11 jaar gebruikelijk alleen in Luxemburg belastingen. 
 
Door deze verandering ontloopt Amazon vervolging op basis van de nieuwe ‘diverted profits tax’ die door de Britse minister van Financiën George Osborne werd ingevoerd. Deze wet legt ondernemingen alsnog een boet van 25% op voor illegaal geachte profit shifting.
 
Amazon heeft al die jaren volgehouden niets illegaals of immoreels te doen. Maar de stap die nu door Amazon gezet is zal ongetwijfeld gevolgd moeten worden door vergelijkbare ondernemingen als Google, dat tot op heden als zijn sales via Ierland boekt. 
 
Gerelateerde artikelen