Amazon gaat ook in Europa bankdiensten leveren

Internetgigant Amazon heeft aangekondigd leningen te gaan verstrekken aan het MKB.
Amazon heeft vorige week plannen bekend gemaakt voor een nieuwe kredietverleningsservice aan kleine en middelgrote ondernemingen, die via datzelfde Amazon diensten en producten verkopen.
 
In eerste instantie komt de service alleen beschikbaar voor handelaren die daartoe een uitnodiging ontvangen, maar Amazon sluit niet uit dat de dienstverlening uitgebreid wordt naar andere bedrijven. 
Aangeboden kredieten lopen uiteen van enkele duizenden tot honderduizenden ponden, met een rente van 5.9% en 1% administratiekosten.
 
Volgens experts is dit een nieuwe bedreiging voor de traditionele banken – immers Amazon heeft zóveel gegevens over de prospect-cliënten beschikbaar, dat de organisatie in staat is zeer snel goed onderbouwde reacties te geven op verzoeken tot financiering. 
In de VS biedt Amazon deze dienst al sinds 2011, en heeft inmiddels ongeveer een miljard dollar uitgeleend. Het wordt interessant om te zien hoe Amazon een en ander fiscaal regelt in Europa – via lokale vestigingen of via een onduidelijke off shore dochteronderneming. 
 
Gerelateerde artikelen