Alliander bezorgd over wet topinkomens

Energienetbeheerder Alliander vindt een ministerssalaris te laag om geschikte topmensen aan te trekken.
Het bedrijf heeft al eerder bij minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn zorgen geuit over de wet die de topinkomens voor bestuurders aan banden legt.
Het AD meldde maandag dat Alliander de wet omtrent de topbeloningen ontduikt. Daarbij zou het bedrijf zich in allerlei bochten wringen om toch salarissen van ruim 400.000 euro uit te keren aan zowel topman Peter Molengraaf als financieel directeur Mark van Lieshout.
Een woordvoerder van Alliander verwees in een reactie op het beloningsbeleid naar eerder gepubliceerde jaarverslagen. Daarin hekelt de raad van commissarissen de “inconsistentie” van de wet omdat deze alleen van toepassing is op de regionale netwerkbedrijven. Daarbij stelt het bedrijf dat landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie “expliciet" uitgezonderd zijn van deze wettelijke norm. Ook is het volgens Alliander moeilijk een goede balans te vinden tussen “wat extern gewenst wordt en wat nodig is voor de kwaliteit van het bestuur van het bedrijf.”
Omdat Alliander formeel gezien geen staatsbedrijf is, voelde het kabinet zich maandag niet geroepen om te reageren op de aantijgingen. Wel roept het beloningsbeleid bij de energienetbeheerder vragen op vanuit de Tweede Kamer. Zo sprak PvdA-Kamerlid John Kerstens van een schijnconstructie, die door de minister moet worden aangepakt.
Circa driekwart van de aandelen Alliander is in handen van de provincies Gelderland, Friesland, Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Ook andere gemeenten bezitten aandelen in het bedrijf.
(ANP)
Gerelateerde artikelen