‘Alle pensioenen in 2027 tegelijk naar nieuw stelsel’

Het nieuwe pensioenstelsel kan pas in 2027, met een 'big bang', echt ingaan. Dat plan ligt op tafel bij de uitwerking van het pensioenakkoord.

Dat bevestigen ingewijden aan het FD. Zoveel mogelijk pensioenfondsen en andere pensioenaanbieders zouden dan in een keer overgaan naar de nieuwe spelregels.

Een nadeel is dat werkgevers en werknemers formeel nog jaren vastzitten aan het oude regime en er een lange overgangsperiode nodig is. De timing van de overgang en de spelregels in de tussentijd, zijn naar verluidt nog belangrijke knelpunten in de gesprekken over het nieuwe pensioenstelsel. Een besluit hierover moet de komende weken vallen, want voor eind mei willen werkgevers, werknemers en het kabinet het op hoofdlijnen eens zijn over de uitwerking van het pensioenakkoord.

Sinds februari werken de onderhandelaars aan een nieuwe variant van het pensioen, een waarin de rekenrente een kleinere rol speelt. Vrijdag hebben zij, in de zogeheten stuurgroep, de eerste doorrekeningen door het Centraal Planbureau (CPB) van die nieuwe variant besproken. En dat zag er volgens betrokkenen hoopgevend uit.

Gerelateerde artikelen