Alle accountantsdiensten aan Rusland verboden

Strengere maatregelen vloeien voort uit het zesde sanctiepakket van de EU.

Het is nu verboden om direct of indirect accountancydiensten te verlenen aan de regering van Rusland of in Rusland gevestigde rechtspersonen en entiteiten. Lopende opdrachten die onder dit verbod vallen dienen te worden beëindigd. Uitbesteden aan een andere accountant is niet toegestaan.

Onder het verbod vallen audit, wettelijke controle, boekhoudkundige of belastingadviesdiensten, zakelijk en managementadvies of diensten in verband met public relations. Een uitzondering geldt voor in Rusland gevestigde organisaties waarover binnen de EU gevestigde organisaties control door eigendom dan wel zeggenschap hebben.

Ontheffing is alleen mogelijk voor diensten die noodzakelijk zijn voor humanitaire doeleinden en activiteiten van het maatschappelijk middenveld die de democratie, de mensenrechten of de rechtsstaat in Rusland rechtstreeks bevorderen. Dit vloeit voort uit het zesde sanctiepakket van de EU dat op 3 juni van kracht is geworden op de dienstverlening van accountants zelf. De verwachting is dat het zesde sanctiepakket een grotere impact heeft dan de bestaande maatregelen gericht op gesanctioneerde (rechts)personen.

Het is de derde keer dat accountants beperkingen opgelegd krijgen voor hun dienstverlening in en aan Rusland. De NBA heeft de laatste verboden gepubliceerd in versie 3.0 van Alert 45 die is uitgebracht in verband met de oorlog in Oekraïne. Deze verzwaring van de sanctiemaatregelen komt bovenop de al sinds 2014 (annexatie van De Krim door Rusland) bestaande verplichting om diensten aan gesanctioneerde (rechts)personen of daaraan verbonden partijen te bevriezen.

 

Gerelateerde artikelen