Alarmsignalen genegeerd bij Evergrande
Dat zegt de voormalige hoofdeconoom van het financieel geplaagde Evergrande. Ren Zeping, een van de best betaalde economen in China, verliet Evergrande eerder dit jaar. Hij werd intern vaak bekritiseerd om zijn suggesties, zo meldde hij op zij WeChat-account.
Ren reageerde op een andere post waarbij gesteld werd dat hij medeverantwoordelijk was voor de keuzes van Evergrande die het bedrijf in een crisis hebben gestort.
"Toen ik bij Evergrande kwam, adviseerde ik schuldvermindering en was ik tegen diversificatie. Daar heb ik het face-to-face met verschillende hooggeplaatste leidinggevenden over gehad," aldus Ren.
"Maar mijn suggestie leverde me in een directievergadering zware kritiek op, en die hield lang aan. Ik kreeg te horen dat het mij aan ambitie ontbrak en dat ik een belangrijke bedrijfsstrategie niet herkende."
Ren kreeg publieke aandacht toen hij eind 2017 bij Evergrande in dienst kwam, vooral vanwege zijn jaarsalaris van ongeveer 15 miljoen yuan, bijna 2 miljoen euro, aldus lokale mediaberichten.
Verschillende Chinese ontwikkelaars begonnen rond die tijd intern te onderzoeken hoe om te gaan met het snel veranderende beleid rondom vastgoed en het bedenken van een langetermijnstrategie.
Ren kwam bij Evergrande binnen tijdens de hoogtijdagen van het bedrijf. De ontwikkelaar voerde de vastgoedsector qua omzet aan. Ook was Evergrande een van de best presterende aandelen op de beurs.
Nadat Ren in dienst trad bij Evergrande nam de verhouding tussen schulden en activa bij het bedrijf scherp toe. Een paar maanden later waarschuwde hij voor de risico's van de strategie van het concern.
Evergrande gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro. Het bedrijf zou al meerdere betalingstermijnen op schulden hebben gemist. Ook op maandag dreigt het bedrijf een deadline te missen.