Alarm over boeken van miljardenconcern ADM

Halfjaarcijfers uitgesteld, CFO weg, aanklagers in actie, intern onderzoek gestart.

De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. Het bedrijf stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. I

In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

Het interne onderzoek van ADM richt zich op de boekhoudkundige praktijken bij de afdeling voeding. ADM heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in die tak van het bedrijf, maar de opbrengsten zijn minder hoog dan verwacht. Dat kwam onder meer door een verminderende vraag naar plantaardig voedsel. Het bedrijf wilde juist minder afhankelijk worden van de handel in grondstoffen, die aan prijsschommelingen onderhevig zijn.

Archer Daniels Midland Company is een van de grootste bedrijven ter wereld dat landbouwproducten verwerkt. Het hoofdkantoor is in Illinois. Door de uitgebreide wereldwijde distributiefaciliteiten en -capaciteiten levert ADM een aanzienlijke bijdrage aan de wereldeconomie en de kwaliteit van leven.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie in Manhattan is bovendien een onderzoek gestart naar de boekhouding van het bedrijf, maakte financieel persbureau Bloomberg eerder bekend. Het grondstoffenconcern heeft is de afgelopen jaren zeer sterk gegroeid. In 2022 lag de omzet voor het eerst boven de 100 miljard, maar in 2023 bleef die steken op ruim 95 miljard. In 2021 was de omzet 85 miljard en in 2020 ruim 64 miljard, een fractie lager dan in 2019. (ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen