´Akkoord over automatische uitwisseling van belastingrulings dichtbij´

Een akkoord over de automatische uitwisseling van belastingrulings tussen de EU-lidstaten is dichtbij. Dat valt te lezen in het verslag over de op 18 en 19 juni in Luxemburg gehouden vergaderingen van de Eurogroep en de Ecofinraad dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nederland heeft in de vergadering aangegeven een warm voorstander te zijn van uitwisseling van informatie en graag een voortrekkersrol te willen spelen bij het bestrijden van belastingontwijking. Daarom zou wat Nederland betreft zo snel mogelijk een akkoord moeten worden bereikt. Om een gelijk speelveld tussen lidstaten te garanderen zou een zo breed mogelijke definitie van rulings moeten worden gehanteerd. Wel is Nederland voorstander van een uitzondering voor het mkb, met het oog op de beperking van administratieve lasten. Ook onder de andere lidstaten was er over het algemeen steun voor het voorstel, zij het dat er wel zorgen werden geuit over de hoge administratieve lasten. Het Voorzitterschap concludeerde dat een akkoord dichtbij is, maar dat een aantal punten nog op technisch niveau verder moet worden uitgewerkt.

Interest en Royalty Richtlijn

De Ecofinraad wist geen akkoord te bereiken over het opnemen van een algemene antimisbruikmaatregel (GAAR) in de Interest- en royaltyrichtlijn. Een aantal lidstaten vindt dat naast een GAAR ook een minimumbelastingtarief in de richtlijn moet worden opgenomen. Omdat de lidstaten over dit laatste ernstig verdeeld zijn, stelde het Voorzitterschap voor om nu een akkoord over de GAAR te sluiten en op een later moment te discussiëren over een minimumbelastingtarief. Nederland is voorstander van deze splitsing, maar een aantal lidstaten was tegen waardoor er geen overeenstemming kon worden bereikt over de GAAR.

• Verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 18 en 19 juni te Luxemburg

Gerelateerde artikelen