Akkoord banken en accountants over opvragen informatie

Fout opvragen van informatie bij accountants leidt tot weigering financiering.

De NBA heeft afspraken gemaakt met de bankenkoepel NBA over het opvragen van banken bij accountants van aanvullende informatie over klanten in het kader van Wuft-klantonderzoek. In veel  gevallen konden accountants die informatie niet geven, omdat dit strijdig was met regels voor accountants. Ondernemers die een rekening wilden openen of een financiering nodig hadden, waren de dupe.

  • Banken vragen accountants plompverloren om klantinformatie in het kader van een Wuft-onderzoek
  • Accountants kunnen klantinformatie niet zomaar ter hand stellen van banken
  • Voor informatieoverdracht zijn duidelijke regels van toepassing voor accountants
  • Bankenkoepel NVB en de NBA hebben nu afspraken gemaakt over een betere informatie-uitwisseling

Voor een betere samenwerking tussen banken en accountants is gekeken welke mogelijkheden voor informatie-uitwisseling mogelijk is, zonder op bezwaren te stuiten van de regelgeving voor accountants. In de drie meest voorkomende gevallen van het opvragen van informatie bij accountants is er een standaard vraagstelling geformuleerd die bankmedewerkers kunnen gebruiken om klanten om externe bevestiging van een accountant te vragen. Het gaat om situaties omtrent de UBO, de groepsstructuur en herkomst van vermogen. Hierop kan een accountant dan met een standaard geformuleerde accountantsmededeling antwoorden. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Het opvragen bij accountants van informatie gebeurt momenteel met een veelheid aan vraagstellingen en formuleringen van iedere individuele bank of medewerker. Aan veel van die verzoeken konden accountants in het MKB niet voldoen voor het proces van het openen van een bankrekening of het aangaan van een financiering.

Het gebrek aan medewerking van accountants was geen kwestie van onwil, maar van onvermogen. Zoals bekend zijn accountantsmededelingen omkleed met de gebruikelijke kwaliteitswaarborgen voor overige opdrachten. Die vragen om een deugdelijke grondslag en worden geborgd door de VGBA. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Vaak lag het aan de formulering. Dan werd er bijvoorbeeld gevraagd om een groepsstructuur te controleren, terwijl de accountant geen controleopdracht heeft of om zekerheid te geven over de herkomst van een vermogensbestanddeel terwijl een accountant dat in de betreffende situatie niet kan geven.

De deugdelijke grondslag bestaat uit kennisname en het bespreken van onderbouwende informatie. Accountants die geen deugdelijke grondslag hebben voor de mededeling, kunnen niet ingaan op een verzoek van een derde partij om informatie. De mededeling kwalificeert voor accountants als overige opdracht. Dit betekent dat het geen assurance- of aan-assurance verwant accountantsproduct is.

Gerard van Olphen onderzoekt impact accountantsregels

Gerelateerde artikelen