Airco op het werk vaak niet aftrekbaar

Subsidie via de KIA is wel haalbaar voor kleine ondernemer.

De hete zomer verleidt heel wat ondernemers om de werkruimte te verkoelen met een airco. Maar deze investering is voor tal van ondernemers niet fiscaal aftrekbaar. Vooral als de airco in een kantoor wordt gezet waarvan twijfelachtig is of die als werkruimte kan worden aangemerkt.

Hiervoor waarschuwt accountants- en advieskantoor Jong & Laan. Ondernemers hebben meestal geen recht op aftrek voor werkruimte, stellen de accountants. Om hier toch recht op te hebben is vereist dat de werkkamer zelfstandig is. Dat wil zeggen dat de kamer een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. Hierdoor kan de werkkamer ook aan een willekeurige derde verhuurd worden. 

Een ander vereiste is dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkruimte verdiend wordt. Aangezien de werkruimte van veel kleinere ondernemers maar zelden aan beide eisen voldoet, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar. Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting, zo vervolgt Jong & Laan. 

Maar de kleine ondernemer heeft bij de aanschaf van een airco wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het minimum investeringsbedrag voor de KIA bedraagt in 2023 2.601 euro voor alle investeringen in dat jaar. De airco zelf moet minstens 450 euro kosten, zo meldt Jong & Laan. 

De BTW op de aanschaf van de airco in de werkruimte is aftrekbaar als de ondernemer belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf van een airco voor in de werkkamer al een stuk goedkoper, stelt Jong & Laan. Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

 

Gerelateerde artikelen