Agarische grond wordt steeds duurder door hoge vraag
De gemiddelde prijs voor een hectare agrarische grond is dit jaar de 80.000 euro gepasseerd. Tien jaar geleden werd nog gemiddeld 50.000 euro voor een hectare betaald. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
- De prijs voor agrarische grond is het afgelopen halfjaar gestegen met 3,3 procent
- Akkerbouwgrond nadert de grens van 100.000 euro per hectare
- Boeren willen meer grond om mest uit te kunnen rijden
- Woningbouw, windmolen en beleggers drijven ook de prijzen op
Ten opzichte van heel 2023 steeg de prijs voor agrarische grond het afgelopen halfjaar met 3,3 procent. De NVM verwacht dat de prijsstijgingen voorlopig aanhouden. Sterke vraag vanuit de landbouw zelf en andere sectoren drijft de grondprijs op. Boeren zoeken vooral ruimte voor hun mest door de nieuwe stikstofregels. Daarnaast blijft grond gewild voor woningbouw, infrastructuur, duurzame energieprojecten of als belegging.
Vooral grote percelen liggen goed in de markt, zegt Jos Ebbers, NVM-vakgroepvoorzitter Agrarisch & Landelijk. Hij verwacht dat het aanbod van complete agrarische bedrijven zal toenemen.
Akkerbouwgrond nadert de grens van 100.000 euro per hectare. Grasland is een stuk goedkoper met gemiddeld 75.000 euro per hectare.
Landelijk wonen blijft populair, al is de vraag na de coronacrisis iets gedaald. De afgelopen vijf jaar hadden vrijstaande woningen of woonboerderijen buiten de bebouwde kom of in landelijk gebied gemiddeld een woonoppervlakte van 175 vierkante meter. De grootste landelijke optrekjes zijn verkocht in de provincie Utrecht met gemiddeld 193 vierkante meter woonoppervlakte. (ANP)