Aftrekbaarheid van giften wereldwijd vergeleken

De meeste landen staan ondernemingen toe giften aan ‘goede doelen’ van de winst af te trekken; slechts ca 65% gunt ook particuliere gevers aftrekmogelijkheden.
Fiscale voordelen moedigen zowel particulieren als ondernemingen aan om goede doelen financieel te steunen, zo blijkt uit onderzoek van de Charities Aid Foundation (CAF). Maar de meeste wet- en regelgeving is vooral gericht op de echt kapitaalkrachtige donateurs, is de conclusie.
Het rapport Donation States, An international comparison of the tax treatment of donations van de CAF vergelijkt de fiscale voordelen van giften door bedrijven en particulieren in een groot aantal landen, overal ter wereld. 
De Charities Aid Foundation (actief in meer dan 100 landen) vergeleek 26 landen qua fiscale vriendelijkheid rond giften aan goede doelen.  Behalve Saudi Arabië (dat geen inkomstenbelasting kent) en Nigerië ( dat giften überhaupt niet laat aftrekken) blijken 19 landen particuliere giften volledig aftrekbaar te laten zijn van de inkomstenbelasting. Frankrijk bijvoorbeeld staat toe slechts 75% af te trekken, met een maximum van €521; daarboven mag de gever 66% aftrekken, maar tot maximaal 20% van het belastbaar inkomen. 
 
Ondernemingen mogen over het algemeen vaker giften aftrekken (in ruim drie kwart van de landen) dan particulieren – die mogen in twee derde van de onderzochte landen (een deel van) hun giften van de inkomstenbelasting aftrekken.
In ons land geldt dat zakelijke giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) en steunstichtingen SBBI van de winst afgetrokken kunnen worden. Per jaar bedraagt de aftrek ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. U moet de giften schriftelijk kunnen bewijzen. Doet u een gift aan een ANBI die is aangemerkt als culturele instelling? Dan mag u de aftrek van de winst verhogen met 50%. De verhoging is echter maximaal € 2.500.
Gerelateerde artikelen