AFM wil Nederlands verbod op binaire opties

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil een definitief einde maken aan het aanbieden van bepaalde riskante beleggingsproducten.

De toezichthouder werkt aan een verbod op de handel in zogeheten binaire opties en kijkt naar beperkingen van de handel in CFD's. In Europees verband is er al een tijdelijke maatregel tegen deze producten van kracht.

Binaire opties zijn opties waarbij beleggers moeten kiezen of de waarde van een grondstof of een aandeel omhoog of omlaag gaat. Bij een juiste keuze krijgt de belegger een vast percentage van de inleg als winst, bij een foute keuze gaat de hele inleg verloren. De risico's zijn daarbij altijd groter dan de verwachte opbrengst.

Bij CFD's, of contracts for difference, wordt gerekend op een verschil in waarde tussen een aandeel, grondstof, valuta of index tussen het moment van aankoop en een willekeurig punt daarna. Ook daarbij zijn de risico's onevenredig groot.

De AFM borduurt met een Nederlands verbod voort op het tijdelijk verbod van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA). Dat werd in november voor de tweede keer verlengd. De AFM wil zijn maatregelen in april publiceren. Die gelden dan voor onbepaalde tijd.

Gerelateerde artikelen