AFM: Handelaren in crypto’s bedonderen de boel

Koersmanipulatie en nepnieuws via finfluencers kan beleggers duperen.

Marktmisbruik met crypto’s is volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijdverspreid. Groepen beleggers kunnen de waarde van cryptomunten kunstmatig opdrijven om ze daarna met veel winst weer van de hand te doen.

Op voorhand worden veel crypto’s tegen een lage prijs ingekocht. Vervolgens worden berichten over de crypto verspreid waarbij buitensporige rendementen worden beloofd. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van zogeheten ‘finfluencers’, een samentrekking van financial en influencer. Door deze berichten stijgt de koers van de crypto snel, zodat ze met enorme winsten weer kunnen worden verkocht. De andere beleggers blijven vervolgens achter met een vrijwel waardeloze cryptomunt en een flink verlies.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Cryptobeleggers kunnen door de zogenoemde ‘pump en dump’-praktijken fors worden gedupeerd, volgens de AFM. Op 30 december wordt deze vorm van marktmanipulatie onder de nieuwe cryptowetgeving verboden. Vooruitlopend daarop heeft de AFM onderzoek gedaan naar de manieren waarop het misbruik plaatsvindt.

“Wij maken ons zorgen om deze wijdverspreide vorm van marktmanipulatie”, zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. “De mogelijke voordelen van digitale innovaties op basis van crypto’s kunnen alleen ten volle worden gerealiseerd als er sprake is van duurzaam vertrouwen in de sector.” (ANP)

 

Gerelateerde artikelen