Aedes wil dat accountants vaart maken met controleverklaring

Op dit moment hebben veel woningcorporaties van hun accountant nog geen goedkeurende verklaring gekregen op hun jaarrekening. Hierdoor kunnen zij hun jaarverslag niet afmaken, zo meldt Aedes. De vereniging van woningcorporaties roept accountants daarom op vaart te maken. Verder wil Aedes graag van corporaties weten om welke reden hun accountant weigert een verklaring af te geven.

Door het uitblijven van een controleverklaring op de jaarrekening wordt het lastiger voor corporaties om hun verantwoordingsinformatie op tijd naar de Aw te versturen. De deadline daarvoor is 1 juli 2017. Corporaties kunnen uitstel vragen.

Aedes: “Het uitblijven van een goedkeurende verklaring op de jaarcijfers is opmerkelijk, aangezien de accountants eind mei 2017 aangaven geen reden meer te zien om per definitie geen verklaring af te geven. Tot die tijd bestond er nog onduidelijkheid rond de basisvariant marktwaardering. Corporaties die op die manier hun vastgoed taxeerden, constateerden dat de marktwaarde van hun vastgoed in 2016 niet goed te vergelijken was met die van 2015. Inmiddels zijn de problemen rond die vergelijkende cijfers opgelost.” 

Aedes vraagt de accountants om op korte termijn de jaarrekeningen van woningcorporaties goed te keuren. Verder wil Aedes graag van haar leden weten waarom zij nog geen goedkeurende verklaring van hun accountant hebben ontvangen.

Gerelateerde artikelen