Advocaten: zeven rechtbanken gaan dicht

De Raad voor de Rechtspraak gaat zeven rechtbanken in het land sluiten. In onder andere Almelo, Zutphen, Assen en Roermond of Maastricht worden vanaf 2016 alleen nog wat kleine juridische geschillen afgehandeld en dat kan wel in een gehuurd zaaltje.

Het leeuwendeel van de rechtspraak in die plaatsen verhuist naar een andere rechtbank in dezelfde provincie. Zo gaan zaken uit Almelo naar Zwolle en zaken uit Zutphen naar Arnhem. Personeel van de rechtbank en rechters moeten meeverhuizen.

Dat heeft advocaat Rob Oude Breuil donderdag namens de Orde van Advocaten in Overijssel gezegd. Maandag presenteert de Raad voor de Rechtspraak, die over de gerechten gaat, een bezuinigingsplan. De Overijsselse advocaten zeggen zeker te weten dat de sluiting van zeven rechtbanken onderdeel is van de operatie, die 120 miljoen euro moet opleveren.

Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak zei donderdagmiddag dat ‘er niet getornd wordt aan de 32 zittingsplaatsen in Nederland. Door modernisering en digitalisering ontstaat er in de toekomst wel een andere behoefte aan huisvesting’. Hij liet in het midden of alle bestaande gebouwen open blijven. 

‘Het is heel slim: wettelijk is vastgelegd in welke plaatsen in Nederland rechtgesproken moet worden. Door bijvoorbeeld in Almelo huurgeschillen en arbeidsrecht te handhaven, blijft er rechtspraak in die stad, maar het stelt niks meer voor’, aldus Oude Breuil.

De Overijsselse Orde komt vrijdag in een spoedvergadering bijeen om te protesteren tegen de sluiting van Almelo. Volgens hen kiest de raad alleen maar voor Zwolle omdat daar recent voor 80 miljoen euro een nieuwe rechtbank is gebouwd. ‘Maar Almelo heeft veel meer zaken, werkt efficiënter en kost per jaar minder.’ Als de rechtbank in Almelo verdwijnt, moeten Twentenaren zo’n honderd kilometer reizen voor een rechtszaak. Dat geldt ook voor Limburgers, inwoners van Assen en Zutphenaren.

De advocaten sturen donderdag een protestbrief naar de Raad voor de Rechtspraak. De Twentse gemeentebesturen versturen zo’n zelfde brief aan minister Ard van der Steur van Justitie.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen