Activistische aandeelhouders groeiend risico voor obligatiehouders

Moody’s waarschuwt dat aandeelhouders die maximale dividenden en inkopen van eigen aandelen afdwingen, het aflossen van leningen in gevaar kunnen brengen.
Ook dit jaar zullen aandeelhouders ondernemingen dwingen om snel en fors rendement te leveren, zo verwacht Moody’s Investors Service.
Die taktiek van sommige ‘investeerders’ kan wel eens een gevaar gaan opleveren voor voorzichtiger geldschieters, die hun euro’s en dollars liever in bonds dan in shares steken.
 
Activistische aandeelhouders, die een relevant percentage aandelen opkopen om bijvoorbeeld vervolgens buybacks af te dwingen, blijken de eerste drie maanden van 2015 26% meer bedrijven in het vizier te hebben genomen dan in dezelfde periode vorig jaar.
 
Als dat zo doorzet, waarschuwt Moody’s, vormt deze ontwikkeling een bedreiging voor de kredietwaardigheid van die ondernemingen, omdat meer dividend en eigen aandeleninkoop ten koste van de cash-reserves geschiedt. En daarmee wordt de capaciteit om leningen af te lossen minder.
Bovendien heeft dat leegzuigen van bedrijven een kwalijk effect op de strategische ontwikkelkansen, en verzwakt het de kredietwaardigheid van de ondernemingen nog verder.
Meer details en voorbeelden via ww2.cfo.com/
Gerelateerde artikelen