Actieve participatie van aandeelhouders zorgt voor betere financiële verslaggeving

Meer actieve betrokkenheid van aandeelhouders bij de governance van de onderneming leidt tot minder aanpassingen/bijstellingen van de resultatenrekening achteraf.
In het onderzoek External Corporate Governance and Misreporting, door Lihong Liang  van Syracuse University, Sok-Hyon Kang  en William Barber van Georgetown University, en Zinan Zhu van de National University of Singapore, werd gekeken naar statutaire beperkingen die directe participatie van aandeelhouders in het governance-proces van een onderneming bemoeilijken of verhinderen.
 
Uit het onderzoek blijkt een duidelijke correlatie tussen onjuiste financiële verslaglegging en karakteristieken van externe governance-invloeden, i.c. de mogelijkheden van aandeelhouders om direct invloed uit te oefenen op de governance van de onderneming. 
Voor aandeelhouders is dat van groot belang, omdat “accounting irregularities die achteraf hersteld moeten worden gemiddeld 6,7% koersverlies veroorzaken”.
 
Liang en haar coauteurs  noemen vennootschappen die interventies van aandeelhouders in de besluitvorming (proberen te) minimaliseren bedrijven met een zwakke externe governance, terwijl bedrijven met weinig statutaire restricties een sterke externe governance zouden kennen. 
 
Later te herstellen boekhoudkundige misrepresentaties komen relevant vaker voor bij ondernemingen met een zwakke externe governance, zo blijkt, dan bij bedrijven met een sterke externe governance. De bevindingen ondersteunen de notie, dat actieve participatie van aandeelhouders in de besluitvorming en strategie kwalijke praktijken in dezen ontmoedigt en de kans op niet-getrouwe verslaggeving vermindert.
 
Het onderzoeksverslag is inmiddels geaccepteerd voor publicatie in Contemporary Accounting Research.  
 
Gerelateerde artikelen