Accountantsverklaring SVB later opgeleverd

De accountantsdienst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft meer tijd nodig om de accountantsverklaring op te leveren. Deze verklaring hebben gemeenten omstreeks 9 mei nodig voor de financiële jaarafsluiting van het sociaal domein (afrekening van pgb-gelden voor Wmo en Jeugd). Maar of de auditdienst van de SVB die verklaring dan gepresenteerd heeft, is allerminst zeker.

Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar aanleiding van een Kamerbrief waarin staatssecretaris Van Rijn (VWS) meldt dat de SVB waarschijnlijk voor de zomer met een accountantsverklaring komt. “Bij het schrijven van onze ledenbrief van 18 februari was nog de verwachting dat deze accountantsverklaring uiterlijk 1 april afgegeven kon worden. De accountantsdienst van de Sociale Verzekeringsbank heeft echter meer tijd nodig,” aldus de VNG.

Omstreeks 9 mei nadere controle informatie nodig  

Om de uitkomsten van het controleproces bij de SVB nog tijdig te verwerken, hebben gemeenten en accountants van gemeenten uiterlijk begin mei nadere controle-informatie van de SVB nodig. Gemeenten moeten namelijk voor 15 juli de jaarrekening met accountantsverklaring aan Gedeputeerde Staten zenden.

Gezien de tijd die accountants nog nodig hebben voor review en het opmaken van hun uiteindelijke oordeel en de twee weken inzagetermijn uit de Gemeentewet is rond 9 mei voor gemeenten een uiterst moment om de laatste raadsvergadering voor 15 juli nog te kunnen halen.

Dit betekent voor een aantal gemeenten al een latere behandeling van de jaarrekening in de raad dan anders. Deze gemeenten waren bijvoorbeeld gewend om in mei de jaarrekening in de raad vast te stellen.

Onzeker

Of de auditdienst van de SVB omstreeks 9 mei een accountantsverklaring kan presenteren is allerminst zeker. De VNG overlegt met Rijk en accountantssector hoe met de ontstane situatie om te gaan.

 Kamerbrief over voortgang trekkingsrecht pgb

Gerelateerde artikelen