‘Accountantsvak niet toekomstbestendig’

Het accountantsberoep is weinig toekomstbestendig, omdat tussen nu en 20 jaar veel, zo niet bijna alle, werkzaamheden zullen worden overgenomen door robots.

Dat stelt althans Jobpersonality, dat een top 30 heeft samengesteld van de meest gevraagde functies van dit moment. Per beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is. Dit robotiseringspercentage geeft aan hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, worden overgenomen door robots en automatisering. Hoe kleiner dit percentage, hoe toekomstbestendiger het betreffende beroep.

Mochten de becijferingen van Jobpersonality kloppen, dan is accountancy als zodanig een uitstervend vak. Het beroep accountant krijgt namelijk een robotiseringspercentage van 94! Salarisadministrateurs kunnen ook maar beter omscholing overwegen. Hun robotiseringspercentage is zelfs 97. Financial controllers daarentegen hebben een veel toekomstbestendiger vak. De kans dat zij door robots vervangen worden is slechts 7%. Voor wat het waard is.

Gerelateerde artikelen