Accountantsroulatie in Duitsland: wie wint, wie verliest?

Sinds enkele weken is ook in Duitsland accountantsroulatie verplicht gesteld. Welke verschuivingen zijn te verwachten?
In elk geval zullen de gevolgen meevallen, denkt het Duitse Finance Magazine. Immers, werd eerst gesteggeld bij de buren over een periode van vijf of tien jaar, uiteindelijk mogen Duitse concerns tot 20 jaar dezelfde accountant aanhouden – de enige eis is dat ze na tien jaar een ander de kans geven aan een aanbestedingsronde mee te doen. Voor banken en verzekeraars geldt wel de maximale periode van tien jaar.
 
Dat betekent niet, dat de lucratieve markt van DAX-genoteerde bedrijven niet op de schop kan gaan. Daarbij hebben KPMG en PwC het meest te verliezen – samen hebben zij 80% van de DAX als cliënt. KPMG dreigt binnenkort een geschat controlehonorarium ter waarde van € 75 miljoen kwijt te raken – maar kan ook voor 176 miljoen euro nieuwe business binnenhalen. In totaal moet de komende vijf jaar voor ongeveer € 250 miljoen aan controlewerk herverdeeld worden.  
Op die vrijvallende klussen hopen natuurlijk ook Deloitte en EY een kans te maken. Deloitte heeft een eerste slag geslagen, door Bayer binnen te halen – geschatte jaarlijkse fee € 12 miljoen. 
 
Overigens, zo stelt Finance Magazine vast, is de jaarrekeningcontrole voor de Big Four in Duitsland al lang geen sine qua non meer. In 2015 kwam nog slechts 38% van hun omzet uit de controle, de rest werd verdiend met advieswerk, en die omzet groeit veel harder, net als de winstmarge ervan.
Daarom maken zeker KPMG en PwC zich weinig zorgen: immers, concerns die zij verliezen als controleklant kunnen veel profijtelijker adviesklant worden!
 
Gerelateerde artikelen