Accountantskantoren VS in verzet tegen nieuwe kwaliteitsregels

Vrees dat waakhond PCAOB de regels gebruikt om meer boetes op te leggen.

De zes grote accountantskantoren in de VS proberen samen met beroepsvereniging voor accountants nieuwe regels van tafel te krijgen die de kwaliteit van controles moet verbeteren. Ze hebben de financiële waakhond SEC gevraagd om een nieuwe regel te schrappen die kantoren verplicht om een onafhankelijk orgaan aan te stellen voor kwaliteitstoetsing van controlewerk. In dat orgaan moet minimaal een specialist van buiten de organisatie zitten.

  • De Amerikaanse toezichthouder verscherpt het toezicht op controlekwaliteit
  • Accountantskantoren moeten dat zelf organiseren
  • Kantoren betogen dat dit kosten verhoogt en bureaucratie in de hand werk
  • Ook vrezen kantoren dat het extra toezicht gebruikt wordt om meer boetes op te leggen

Hierover bericht de Financial Times. Volgens de aangescherpte regels die zijn ingesteld door de PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) moeten accountantskantoren verplicht rapporteren aan de vernieuwde toezichthoudende commissies in eigen huis over de effectiviteit van hun kwaliteitscontrolesysteem. De interne toezichthouders moeten aan hogere eisen voldoen en beter betaald krijgen.

Bevindingen doorspitten

De accountantskantoren betogen dat dit een extra laag betekent in het toezicht dat kosten verhoogt en bureaucratie in de hand werkt. Ook vrezen de accountantskantoren dat de PCAOB de bevindingen van de interne kwaliteitsorganen gaat doorspitten, op zoek naar fouten van accountants. De laatste tijd egt de PCAOB bij herhaling boetes op aan accountants en kantoren die niet aan de gestelde kwaliteitsnormen zouden voldoen.

Het verzet tegen deze nieuwe regels wordt volop gesteund door de Amerikaanse beroepsvereniging voor accountants, AICPA (American Institute of CPA’s).De nieuwe regel is ingesteld door de d (PCAOB), de autoriteit voor de accountancy. Regelgeving van de PCAOB moet worden bekrachtigd door de SEC. Die heeft tot nu toe alle regels van de PCAOB goedgekeurd.

Commotie over het verzet

Het verzet  van de grote accountantskantoren heeft in de VS tot commotie geleid.  De overkoepelende Kamer van Koophandel in de VS heeft bezorgdheid geuit over het eventueel schrappen van de regel. Ook de PCAOB is in de pen geklommen, met een document van 28 pagina’s richting de SEC, ter verdediging van de aangescherpte regels.

Toezichthouder VS stelt nieuwe eisen aan kwaliteit accountants

Gerelateerde artikelen