Accountantskamer: meer ‘coronazittingen’
Door Jan Smit
Dat zegt Sandra Schreuder, voorzitter van het tuchtcollege, in een toelichting op de bekendmaking van een tijdelijke noodreglement.
“We maken een selectie van zaken die zich lenen voor afdoening buiten een zitting. Dit zijn zaken waarin de casus helder is en er van onze kant geen vragen zijn, zodat een zitting wat ons betreft niet nodig is,” aldus Schreuder. “Ook doen we dat in zaken waarin partijen hebben aangegeven geen prijs te stellen op een zitting of een nadere schriftelijke ronde.”
De Accountantskamer houdt zitting in het gebouw van de rechtbank Overijssel. Die is, net als alle andere rechtbanken, in verband met de coronacrisis gesloten. Zittingen zijn geschrapt, medewerkers werken zoveel mogelijk thuis. Om de doorlooptijd van klachten te beperken en het personeel aan het werk te houden, heeft het tuchtcollege besloten tot een tijdelijk crisisreglement.
Dit reglement voorziet in de mogelijkheid om zaken schriftelijk te behandelen, zonder zitting. Daarbij is toestemming nodig van klager(s) en betrokkene(n). Is een van beide partijen niet akkoord dan blijft de zaak liggen. Ook heeft het tuchtcollege een extra schriftelijke ronde ingelast voor hoor en wederhoor (repliek/dupliek).
“Het schrappen van de zittingen noopte ons tot nadenken over ons werkproces,” licht Schreuder toe. “Er zijn immers zaken die urgent zijn, of die gewoon buiten zitting kunnen worden afgedaan. Zo blijft er ook voldoende werk voor de medewerkers.”
Niet alle zaken lenen zich voor schriftelijke behandeling, benadrukt de voorzitter. “Als onze leden de casus onduidelijk vinden of vragen hebben kan de zaak niet worden afgedaan zonder zitting. Sommige zaken zijn ook gewoon te lastig om alleen op de stukken af te doen, zeker als de standpunten van partijen uit elkaar lopen. Voor bepaalde ingewikkelde zaken heb je ook het debat met partijen op een zitting nodig voor de besluitvorming.”
De rechtspraak behandelt momenteel enkelvoudige civiele zaken via Skype. De Accountantskamer heeft daar ook naar gekeken, maar ziet hiervan af. Schreuder: “Wij doen zittingen meervoudig, met zes personen. Bij een voltallige zitting met partijen en hun advocaat kom je dan al snel op tien personen. Het is erg lastig om via Skype een goede communicatie te hebben over een zaak bij zoveel deelnemers. Dat maakt dat we op dit moment geen virtuele zittingen houden.”
Afgelopen vrijdag heeft de Accountantskamer voor het eerst uitspraak gedaan in een zaak waarbij het crisisreglement is gevolgd. Het tuchtcollege schrapte de inschrijving van een RA voor tien jaar wegens fraude. De financial controller had zijn werkgever opgelicht door in het geniep 6,1 miljoen euro over te boeken naar zichzelf. Tien jaar doorhaling is de hoogste sanctie binnen het tuchtrecht voor accountants. De RA had via zijn advocaat te kennen gegeven geen verweer te zullen voeren omdat hij de feiten erkende. Hij zou ook niet op een zitting verschijnen, aldus de advocaat. De klagers hadden daar ook geen behoefte aan.
Schreuder hoopt de zittingen medio mei te kunnen hervatten.
Lees ook: Sandra Schreuder, Accountantskamer: 'Je kunt altijd je opdracht teruggeven'