Accountantskamer berispt twee accountants

Twee accountants zijn door de Accountantskamer berispt vanwege onzorgvuldig handelen bij de controle van de jaarrekeningen van een vermogensbeheerder

Dat blijkt uit een uitspraak van de Accountantskamer in een tuchtzaak die was aangespannen door het OM. Een klacht tegen een derde accountant werd niet gegrond verklaard. 

Het FD meldt dat het gaat om twee accountants van BDO, die de jaarrekeningen van Box Consultants controleerden. Volgens de tuchtrechter hadden de twee meer onderzoek moeten doen naar een de verplichting om retrocessies die het bedrijf ontving uit te betalen aan klanten. De accountants hebben nagelaten bij de vermogensbeheerder navraag te doen naar het bestaan van een naar buiten toe kenbaar gemaakte gedragslijn om deze retrocessies door te betalen. 

In januari onthulde het FD dat het OM een strafrechtelijk onderzoek doet naar fraude en valsheid in geschrifte bij Box Consultants. De 55-jarige Nederlander Remy M. zou als directeur van de vermogensbeheerder voor 8 miljoen euro aan retourprovisies niet hebben uitgekeerd aan klanten, maar aan Box en zijn privévennootschap Boulder. Onder die klanten bevinden zich leden van het Koninklijk huis, telgen van warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann en voormalig World Online-topvrouw Nina Storms.

Retourprovisies – ook wel retrocessies of kickbacks genoemd – worden door beleggingsfondsen aan een vermogensbeheerder betaald als hij hun klandizie bezorgt. Deze commissies zijn in de ban gedaan om te voorkomen dat vermogensbeheerders beleggingsfondsen kiezen die slecht zijn voor de belegger, maar goed zijn voor de portemonnee van de vermogensbeheerder.
 

Gerelateerde artikelen