Voormalig directeur Box Consultants verdacht van achterhouden kickbacks

Een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte.

Dit blijkt uit onderzoek van het FD.

De 55-jarige Nederlander Remy M. zou als directeur van vermogensbeheerder Box Consultants voor 8 miljoen euro aan retourprovisies niet hebben uitgekeerd aan klanten – waaronder het Huis Oranje-Nassau, de adviseur van de Belgische koning Filip; telgen van warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann en voormalig World Online-topvrouw Nina Storms – maar aan Box en zijn privévennootschap Boulder. 

Retourprovisies – ook wel retrocessies of kickbacks genoemd – worden door beleggingsfondsen aan een vermogensbeheerder betaalt als hij hun klandizie bezorgt. Deze commissies zijn in de ban gedaan om te voorkomen dat vermogensbeheerders beleggingsfondsen kiezen die slecht zijn voor de belegger, maar goed zijn voor de portemonnee van de vermogensbeheerder.

De advocaten van de verdachte betogen dat de retourprovisies in orde zijn en dat het OM zich 'in deze bizarre zaak' baseert op 'valse verklaringen van een valse kroongetuige': de ex-boekhouder. Box Consultants startte daarom vorig jaar civiele procedures tegen deze boekhouder en de Staat der Nederlanden.