Accountants willen toezicht op basis van vertrouwen
Dit staat te lezen in het Financieele Dagblad.
Accountantsorganisaties willen voortaan de kwaliteit van hun prestaties zelf meten en daar verantwoording over afleggen aan bedrijven, beleggers en politici. Dit plan is opgenomen in een 'vernieuwingsagenda' van beroepsorganisatie NBA en vertoont raakvlakken met het toezichtsysteem van de Belastingdienst, dat gebaseerd is op vertrouwen. Aangiften van vertrouwde bedrijven worden door de fiscus niet actief meer gecontroleerd.
Uiteindelijk is het de ambitie van de beroepsgroep, zo is te lezen in de vernieuwingsagenda, “om een systeem in te richten waarop de toezichthouder kan vertrouwen en als uitgangspunt kan gebruiken voor hun toetsingen.”
De AFM ziet vooralsnog niets in het plan. “Het is nu geheel nog niet aan de orde dat de AFM gebruik gaat maken van kwaliteitsmetingen door accountants zelf”, aldus een woordvoerder in het FD. “De tekortkomingen die wij constateren zijn daarvoor op dit moment nog te groot en te consistent aanwezig.”
De AFM begrijpt tegelijkertijd wel de ambities van de sector en wil daarover met de accountants in gesprek.
Toekomst
De vernieuwingsagenda geeft weer hoe de NBA de functie van de accountant in de toekomst wil versterken. “We zien een toekomst voor ons waarin de relevantie van het accountantsberoep verankerd is in de samenleving en waarin accountants met ambitie en trots hun vak uitoefenen. Dat streven naar maatschappelijke relevantie rust op een fundament van kwaliteit, innovatie, lerend vermogen en de zichtbaarheid die bij een 'sterk merk' hoort.”
De toezichtmethode van de AFM stuit al jaren op veel weerstand in de beroepsgroep. December vorig jaar boekten de kantoren EY en PwC een grote overwinning in de rechtszaal op de AFM. De rechter oordeelde dat de toezichthouder niet enkel op basis van fouten in het werk van individuele accountants mag concluderen dat een organisatie zijn kwaliteitsbeleid niet op orde heeft.
Het plan van de NBA moet nog wel verder worden uitgewerkt, geeft NBA-voorzitter Pieter de Jong aan. Zo is nog niet duidelijk welke prestaties de accountantskantoren gaan meten. “Met deze agenda presenteert de NBA nieuwe initiatieven om invulling te geven aan relevantie, kwaliteit en innovatie. Met sommige van die initiatieven kunnen we direct starten, andere vragen een wat langere adem, omdat ze betrekking hebben op de fundamenten van het accountantsberoep.”