Accountants VS overtreden massaal de onafhankelijkheidsregels

Big Four komen met de cijfers naar buiten voordat de PCAOB ze publiceert.

In de VS hebben de Big Four honderden overtredingen van de regelgeving voor accountants toegegeven. Het gaat om regels die bedoeld is voor de onafhankelijkheid van het controlewerk.

PwC heeft bekendgemaakt dat het in eigen huis 129 overtredingen op de onafhankelijkheidsregels heeft gevonden. Daar zijn volgens PwC 74 controleklanten bij betrokken. Inspecteurs van accountancywaakhond PCAOB ((Public Company Accounting Oversight Board) hadden nog één extra overtreding gevonden bij PwC, die naar boven kwam tijdens de inspectie van controlewerk in 2022. 

Deloitte meldde eveneens 129 schendingen van de onafhankelijkheidsregels bij 78 controleklanten, drie procent van de controles die het kantoor in de VS deed in 2022. Vorig jaar waren er bij Deloitte 107 overtredingen bij 53 klanten. EY meldde dat het ook bij drie procent van de controles overtredingen had aangetroffen.

KPMG zegt niets

Alleen KPMG heeft niets gezegd over eventuele overtredingen van de onafhankelijkheidsregels. De cijfers voor dit kantoor zullen binnenkort openbaar worden gemaakt door de PCAOB.

Het opbiechten van de overtredingen volgt na een oproep van PCAOB aan bedrijven en investeerders om de bevindingen van de jaarlijkse inspecties van accountantskantoren scherp in de gaten te houden. De resultaten van de inspecties worden binnenkort verwacht.

De onafhankelijkheidsregels in de VS bepalen onder andere dat naaste familie van accountants hun financiële belangen openbaar maken, bijvoorbeeld bepaalde investeringen. Ook is het voor familie verboden om arbeidsrelaties en financiële relaties te onderhouden met controleklanten van de accountant. Dergelijke belangen binnen de familie zouden de onafhankelijkheid van de accountant op de proef kunnen stellen.

Kleine kwesties

PwC, Deloitte en EY zeiden alle drie dat zij elke overtreding hadden onderzocht en geen gevallen waren tegengekomen waarin de onafhankelijkheid van een accountantscontrole daadwerkelijk in het gedrang is gekomen. Volgens de Financial Times, dat de kwestie naar buiten heeft gebracht, zou het gaan om soms kleine kwesties. Bijvoorbeeld de echtgenote van een accountant die een saldo had op de betalingsapp Venmo, terwijl PwC Venmo's moederbedrijf PayPal controleerde.

Deloitte zei dat de meest voorkomende gevallen van niet-naleving “gerelateerd waren aan financiële relaties en arbeidsrelaties van ongeveer 145.000 gecontroleerde professionals”.

Dennis McGowan, vice-president van het Center for Audit Quality, dat grote Amerikaanse accountantskantoren vertegenwoordigt, nuanceert in de Financial Times de overtredingen. Volgens hem gaat het om technische kwesties. “Deze bedrijven zijn groot, er werken veel mensen, en ze hebben de controles en systemen ingevoerd om de naleving door mensen te volgen. Daarom zijn dit bijna altijd zelfgerapporteerde items.”

De PCAOBX neemt de zaak minder luchtig op. “De onafhankelijkheid van de accountant ondersteunt de integriteit van onze kapitaalmarkten. Die is essentieel om ervoor te zorgen dat beleggers bij het nemen van beslissingen kunnen vertrouwen op financiële statements.”

 

 

Gerelateerde artikelen