Accountants voorstander nieuwe controleverklaring

Accountants kunnen zich vinden in de door de NBA voorgestelde nieuwe controleverklaring. Zij zijn echter geen voorstander van een afzonderlijke beoordelingsverklaring van de accountant bij het jaarverslag ten aanzien van de continuïteitsanalyse, de risicoparagraaf en de corporate governance-informatie.

Dat blijkt uit het tweede Accountantspanel, uitgevoerd door de Erasmus School of Accounting & Assurance (onderdeel van de Erasmus Universiteit), zo meldt www.accountant.nl.

De 142 registeraccountants en post-graduate RA-studenten uit het Accountantspanel ondersteunen de elementen van de voorgestelde nieuwe controleverklaring. Het rapporteren over de kernpunten van de controle (‘key audit matters’) en het rapporteren over de uitkomsten en/of bevindingen van die kernpunten worden het meest wenselijk geacht, gevolgd door het doen van een uitspraak over de aanvaardbaarheid van de continuïteitsveronderstelling van het bestuur.

Daarna volgen het uiteenzetten van de materialiteit en het aangeven van de aanpak van de controle van groepsonderdelen. Ook de rol van de accountant bij het stimuleren van de dialoog over de kernpunten van de controle met de raad van commissarissen wordt als relatief belangrijk gezien. Datzelfde geldt voor de rol van de accountant bij het stimuleren van het bestuur om in het jaarverslag te rapporteren over zaken die kernpunt van controle zijn. 

De panelleden zijn er niet voor om de accountant een afzonderlijke beoordelingsopdracht bij het jaarverslag te laten opnemen ten aanzien van de continuïteitsanalyse, de risicoparagraaf en de corporate governance-informatie zoals voorgesteld door de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep. De plannen van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep worden over het algemeen, hetzij voorzichtig, wel zinvol geacht.

In totaal namen 142 accountants deel aan het onderzoek. Het betrof 52 post-graduate RA-studenten en 89 afgestudeerde RA’s, werkzaam als accountant in business (35%) of als ‘big four’-accountant (32%). De steekproef vormt een brede doorsnede van werkvelden, geslacht, leeftijd en al dan niet studerenden.

Download hier de resultaten van het 2e ESAA Accountantspanel

Gerelateerde artikelen