Accountants vinden controle topinkomens te complex

Accountants willen stoppen met de controle van topinkomens in de publieke sector, omdat zij deze te complex vinden. Zij roepen minister Plasterk van BZK op de regels rond het wettelijke beloningsplafond te vereenvoudigen, de controle uit de jaarrekening te halen en onder te brengen bij specialisten.

Hiervoor pleit Coziek, de commissie van accountants in de zorg van de NBA, zo schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Vooral in de gezondheidszorg zouden de problemen nijpend zijn.  Accountants krijgen er te maken met wijzigende beloningscategorieën voor topbestuurders, een speciale beloningsregeling voor interim-bestuurders en uiterst gedetailleerde controles op kleine onkostenvergoedingen.  Volgens Coziek dreigt de controle van jaarrekeningen onuitvoerbaar te worden door deze ‘doorgeschoten regelgeving’.

Eind vorige maand stelde Mike Tagage, partner bij BDO Audit & Assurance en gespecialiseerd in controle- en adviestrajecten bij zorginstellingen, in een blog op de website van BDO ook al dat de Wet normering topinkomens in de zorg (WNT) zo complex is dat het voor instellingen en accountants niet meer te doen is.

Gerelateerde artikelen